Fakanalas Fogadó Mátrakeresztes

fakanalas_csárda

foter_bisztro_paszto

 

 

Hollókőről

Hollókő Nógrád megye ékszerdoboza, Budapesttől egy órányi autóútra, mely Magyarországon egyedülálló Világörökségi kis falu a Cserhátban. Bejáratánál a holló szobra fogadja az ide érkezőket. Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi, hazánkból elsőként került fel a világ legértékesebb örökségeit felsoroló listára. A Világörökség Bizottság Hollókő ófalu jelölését, mint kiemelkedő, egyetemes értékkel bíró helyszínt, a világörökség listára kerülés 5. kritériuma alapján fogadta el.

A település szívében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet, ahol kipróbálhatjuk a fazekasságot, vagy a szövést. A néphagyományokhoz kapcsolódó rendezvényeken a falu lakói a máig őrzött híres palóc népviseletben ünnepelnek. Különleges élmény az összeszokott kis közösség életének a részese lenni, még ha csak néhány napra is. A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe.

Izgalmas örökséget rejt a 13. század óta a falu fölé magasodó vár, valamint a Hollókő-patak völgye: itt a mosótavak és a kenderáztató tavak, illetve a Vár-hegy déli oldalán húzódó völgyben a parasztfürdő maradványai idézik fel az itt élők egykori hétköznapjait.

Látnivalók

Szentkút

Szentkút nemzeti kegyhely Hollókőtől alig 30 percre található. A Nemzeti Kegyhelyen számos felfedezni való várja a látogatókat. 1705-ben épült fel Szentkúton az első kőkápolna. Almásy János Szentkúton nyert rendkívüli gyógyulásáért hálából, 1758-tól 1763-ig felépítette a mai kegytemplomot és mellé egy kolostort. 1970-ben VI. Pál pápa a kegytemplomot "basilica minor" címmel tüntette ki. 2006-ban, a Nagyboldogasszony búcsún Erdő Péter bíboros, prímás búcsújáróhelyünket, mint Magyarország legjelentősebb búcsújáróhelyét Nemzeti Kegyhellyé nyilvánította. Főbúcsúja a Nagyboldogasszony ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon van.

Szécsény

Hollókőtől 20 kilométerre található a fejedelemválasztó város, mely érdekes kirándulásnak ígérkezik. A város legnevezetesebb látnivalója a Forgách-kastély. Az épület ad helyet a Kubinyi Ferenc Múzeumnak, mely 1973 óta működik a felújított kastélyban. Szécsényben látogatható a Ferences templom, melynek nevezetességei a szentély, a templomhajó és az orgona. Érdemes meglátogatni a sekrestyét, a Rákóczi-termet és a tornyot is. A külön épületben lévő kolostor könyvtárában számos könyvritkaságot őriznek. A városháza előtt álló háromszintes Tűztoronyban megtekinthető annak története. A torony érdekessége, hogy szemmel láthatóan ferde, észak felé dől. A város az elmúlt években felújította a régi várának maradványait, és sétálóutcát alakított ki.

Ipolytarnóc

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület A világhírű természetvédelmi terület a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkánkitörés során betemetett miocén kori, ősi kincseket. Az Ősvilági Pompeji Hollókőtől 45 km-re. A Miocén Parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg.

Karancs-Medves vidéke

A Hollókőtől 45 km-re elhelyezkedő Karancs-hegy és Medves-fennsík térsége Nógrád megye észak-keleti részének felfedezetlen, geológiai, történelmi és kulturális értékekben bővelkedő vidéke. A terület központja Salgótarján, ahonnan északra található Eresztvény és Salgóbánya. Salgóbánya a Medves-fennsík szélén, Salgó vára alatt terül el. A várból csodás panoráma tárul elénk: tiszta időben beláthatjuk innen a környező nógrádi, hevesi hegyeket, sőt a Magas-Tátrát is! A Somoskői várhegy északi oldalán, a várkaputól 150 méterre találjuk a vidék egyik legkülönlegesebb geológiai képződményét, a 8-9 méter magas, ívelt, oszlopos formát felvevő somoskői bazaltorgonát. Somoskőtől nyugati irányban magasodik a Karancs-hegy. A Karancs egy közeli magaslatán elnyúló tisztáson a Margit-kápolna békéje várja a kirándulókat.

 

 
     
               
www.cserhatvendeghazak.hu Minden jog fenntartva! info@cserhatvendeghazak.hu tel: +36-20-4111233